Pristatyta intriguojanti fotografijų ekspozicija „Alytus vakar ir šiandien“

Trečiadienis, 25 rugsėjo 2013, 1:14 | Category : naujienos
Tags :

baltai varnai i

baltai varnai ii
baltai varnai iii
Rugsėjį Alytaus Jurgio Kunčino viešojoje bibliotekoje atidarytas naujas salono „Balta varna“ renginių sezonas. Šio išskirtinio paukščio įvaizdis jau dvidešimt metų lydi kultūrinę bibliotekos veiklą. Nors tokie jauni baltasparnės varnikės metai vis dar žavi netikėtumais ir polėkiu, tačiau jau galima įžvelgti tam tikras veiklos tendencijas ir net tradicijas. Pamažu tapo nerašyta taisykle pirmuoju sezono renginiu pasirinkti alytiškiams puikiai žinomo fotomenininko Zenono Bulgakovo parodų atidarymus. Šįkart alytiškių įvertinimui pristatyta fotografijų ekspozicija „Alytus vakar ir šiandien“.
Parodoje – daugiau kaip keturiasdešimt urbanistinių peizažų, kurių kiekvienas tuo pačiu rakursu fotografuotas ir prieš daugelį dešimtmečių, ir pastaraisiais metais. Drastiškų kontrastų principu sumaniai sukomponuoti darbai intriguoja, kelia sentimentus, kviečia įvertinti istorinius miesto pokyčius. Nedaugžodžiaujantis, mąsliai besišypsantis pro ūsą parodos autorius jau ne vieną dešimtmetį atidžiai seka savo miesto gyvenimą pro fotoaparato objektyvą. Dėl įdomesnių kadrų, esą, ne kartą tekdavę ir daugiabučių stogais palaipioti, ir į gamyklų teritorijas įsibrauti. Tokiu neeiliniu būdu užfiksuoti vaizdai realistiškai atspindi miesto praeitį ir nūdieną. Seniausi šios ekspozicijos kadrai datuojami 1970–aisiais, t. y. fotografuoti prieš ketverius dešimtmečius – tuomet, kai prasidėjo Alytaus virsmas iš nedidelio provincijos miesto į Pietų Lietuvos pramonės centrą.
Bibliotekos direktorė ir salono „Balta varna“ šeimininkė Giedrė Bulgakovienė, svetingai sutikdama parodą savo valdose, patikino kada nors ateisiant laiką ir viso Zenono Bulgakovo darbų archyvo eksponavimui. Gražų šeimyninį bei kūrybinį B. ir Z. Bulgakovų tandemą pasveikino miesto savivaldybės atstovės – vicemerė Nijolė Makštutienė ir kultūros skyriaus vedėja Vilma Liaukuvienė.
Gyvas diskusijas ir emocingus senųjų alytiškių komentarus sukėlę Z. Bulgakovo darbai jokiu būdu nenuvylė į parodos atidarymą sugužėjusios publikos. Spinduliuodamas jam būdingą ramybę fotomenininkas mielai priėmė visą virtinę sveikinimų ir kukliai „nurijo“ iš visų pusių aidinčias pagyras. Pats savo kruopštų darbą apibūdino vos keletu žodžių: „Na, manau, neblogai gavosi…“
________________________________________
Fotografijų paroda „Alytus vakar ir šiandien“ bibliotekos erdvėse veiks iki pat spalio mėnesio pabaigos, tad kiekvienas alytiškis galės atrasti jam patogią dieną savo akimis pamatyti ir įvertinti, kaip pastaraisiais dešimtmečiais keitėsi miestas. Maloniai kviečiame!
Ilonos Krupavičienės nuotr


Fatal error: Uncaught Error: Undefined constant "similar_posts" in /home/baltavarna/domains/baltavarna.lt/public_html/wp-content/themes/whiteplus/single.php:30 Stack trace: #0 /home/baltavarna/domains/baltavarna.lt/public_html/wp-includes/template-loader.php(106): include() #1 /home/baltavarna/domains/baltavarna.lt/public_html/wp-blog-header.php(19): require_once('...') #2 /home/baltavarna/domains/baltavarna.lt/public_html/index.php(17): require('...') #3 {main} thrown in /home/baltavarna/domains/baltavarna.lt/public_html/wp-content/themes/whiteplus/single.php on line 30