Įvadas į I pasaulio menų ir kultūros festivalį Alytuje – su egzotišku Afrikos akcentu

Trečiadienis, 12 birželio 2013, 16:17 | Category : naujienos
Tags :

degesys PLAKATASSAWUBONA, AFRIKA! (zulų kalba: Sveika, Afrika!) – taip vadinasi spalvinga fotografijos paroda, kurią birželio 13-ąją, ketvirtadienį, 17 val. Jurgio Kunčino viešojoje bibliotekoje pristatys jos autorius mokslininkas ir poliglotas, filosofijos mokslų daktaras Gediminas DEGĖSYS.

Gimęs ir augęs Alytuje, kurį laiką mokęsis Adolfo Ramanausko-Vanago vidurinėje mokykloje, o studijavęs jau Laterano universitete Romoje, G. Degėsys stažavosi Paryžiaus (Prancūzija), Londono (Anglija), Durbano (Pietų Afrikos Respublika) ir Dar es Salamo (Tanzanija) universitetuose.

Šiuo metu jaunas mokslininkas dėsto afrikanistikos studijų kursus Vilniaus universiteto Orientalistikos centre: Įvadą į Užsachario Afrikos studijas, Pokolonijinės Afrikos filosofiją, suahelių ir zulų kalbas.

“Afrika į mano gyvenimą užklydo kelis kartus ir visai netikėtai – atvirauja charizmatiškasis parodos autorius. – Pirmą kartą tai atsitiko, kai studijavau Italijoje ir pradėjau mokytis suahelių kalbos; išgirstas “nakupenda”(aš tave myliu), patraukė mano dėmesį savo skambesiu.

Antrą kartą egzotinė Afrika į mano erdvę pasibeldė, kai išvykau stažuotis į Paryžių. Ten aplankiau Musée du Quai Branly. Įėjęs į Užsachario Afrikos kūriniams skirtą salę, negalėjau atsižiūrėti į skulptūras, alsuojančias pirmapradiškumu, didingumu bei slėpininga gelme.

Juodąjame žemyne buvojau daug kartų, bet kiekvieną sykį jį atrasdavau vis kitokį. Drįstu pagarsinti, jog Afriką įsimylėjau, joje atradau save, ir tikiuosi, jog Ji atrado dalelę savęs manyje. Kaskart prisimenu vieno keliautojo pasakytą mintį: “Jeigu neturi bent kruopelės juodaodžio sielos, Afrika tau bus svetima ir tu joje būsi nesuprastas”.

Minint Vilniaus universiteto Orientalistikos centro 20-metį, noriu pasidalinti bent keliomis akimirkomis iš neužmirštamų savo kelionių po Juodąjį žemyną.


Fatal error: Uncaught Error: Undefined constant "similar_posts" in /home/baltavarna/domains/baltavarna.lt/public_html/wp-content/themes/whiteplus/single.php:30 Stack trace: #0 /home/baltavarna/domains/baltavarna.lt/public_html/wp-includes/template-loader.php(106): include() #1 /home/baltavarna/domains/baltavarna.lt/public_html/wp-blog-header.php(19): require_once('...') #2 /home/baltavarna/domains/baltavarna.lt/public_html/index.php(17): require('...') #3 {main} thrown in /home/baltavarna/domains/baltavarna.lt/public_html/wp-content/themes/whiteplus/single.php on line 30